Graver du erhvervsmæssigt, så har du pligt til at forespørge i LER

29/06/2015

Før du graver…

Alle der graver erhvervsmæssigt har pligt til at lave en graveforespørgsel i Lednings Ejer Register (LER) FØR de graver, det er nemlig dem der ved hvem der har ledninger i det område der skal graves i.

Enkelte ledninger ligger nemlig kun 30 cm under jordoverfladen og det er jo ikke til at se om blomsterne vokser ovenpå vand- gas- eller telefonledninger, bare for at nævne et par eksempler. Mange fiber- og telefonledninger ligger typisk i 30 cm dybde, mens vandledninger typisk ligger frostfrit i 90 cm dybde. 

Selvom ledninger kan være forsynet med advarselsbånd der typisk ligger 20-50 cm over ledningen, er det dog langt fra altid tilfældet. Gamle rør og ledninger er ofte anlagt uden advarselsbånd og nye rør og ledninger kan blive etableret ved underskydning og derfor uden advarselsbånd. 

En overgravet vandledning koster mange penge og resulterer i manglende vand til flere husstande, mens den repareres og systemet skylles igennem for at undgå forurening.

Til sammenligning så er en overgravet gasledning direkte forbundet med eksplosionsfare, så der er al mulig grund til ikke at tage for let på det. 

Når graveforespørgslen er oprettet, får graveaktøren en kvittering, der viser graveområdet, samt en liste over relevante ledningsejere inden for området. LER sender så besked til alle der har ledninger i området, herunder vandværket. Når der er forespurgt i LER skal man søge om gravetilladelse hos den relevante vejmyndighed, når det drejer sig om offentlige arealer.

BEMÆRK at selvom du har forespurgt i LER og modtaget tegninger over det område du vil grave i, så har du pligt til at rette henvendelse til ledningsejer (vandværket ved vandledninger), hvis du har mistanke om at ledningen ikke ligger der hvor den er placeret på kortet eller andre afvigelser. 

Det handler både om ansvarsfordelingen ved evt. graveskader, men også om at materialet kun bliver bedre når vi får informationen fra entreprenøren ude i marken. Gode kort er jo en fordel for alle parter.

 

Hvorfor er det ikke gratis at forespørge i LER?
Når det nu er så vigtigt, hvorfor er det så ikke også gratis? Brugerbetalingen er med til at sikre driften og udviklingen af LER, men det tilstræbes at prisen holdes på et lavt niveau.

Siden januar 2015 har gebyret for en graveforespørgsel ligget på 0,015 kr. pr. m2. Gebyret er momsfrit og de første 10 m2 indenfor samme kalenderår er gratis. Den samlede brugerbetaling for graveforespørgsler kan ikke overstige 104.000 kr. om året. Overstiges beløbet er det gratis at forespørge i LER.

Gebyret kan have ændret sig siden denne artikel og derfor bør det altid kontrolleres på www.ler.dk.

 

Kan jeg fortryde en graveforespørgsel?
Det korte svar er nej det kan du ikke. En graveforespørgsel er nemlig individuelt tilpasset og bliver leveret til dig, i det øjeblik du accepterer betalingen.

Gem kvitteringen – det er dit bevis for at du har forespurgt i LER, hvis der alligevel sker et uheld.

 

Det lyder kompliceret – hvordan får jeg hjælp?
Der findes en række private virksomheder som hjælper med graveforespørgsler i LER. I LER kaldes sådan en virksomhed for en tjenesteyder.

Det er vigtigt at både du og tjenesteyderen er registreret i LER. Hvis den ene ikke er registreret kan du få svært ved at bevise, at du har lavet de nødvendige graveforespørgsler i LER. Og så er du dårligt stillet ved en eventuel graveskade.
 

Hvem har ansvaret for graveskaderne?
Ejeren har ansvaret for graveskader på rør og ledninger inde på grunden. Ansvaret er ejerens så længe han anviser hvor der skal graves, også hvis ejeren ikke selv fører gravemaskinen.

Er det derimod en entreprenør der gennemfører hele graveprojektet, så er det entreprenøren der har pligten til at undersøge alle ledningsforhold. Dermed overtager entreprenøren også erstatningspligten.

Under alle omstændigheder er det rigtig vigtigt at der er helt styr på hvem der har ansvaret for eventuelle graveskader inden I går i gang. Gerne på skrift – en mundtlig aftale er svær at bevise når skaden er sket.

 

Vi har gravet hul på en vandledning – hvad gør vi?
Er ulykken alligevel sket og der er gået hul på en vandledning, så er det vigtigt at du reagerer hurtigt. Med det tryk der er på en vandledning er det mange tusind liter vand i minuttet der løber ud til ingen verdens nytte – og det er både dyrt og dumt.

Kontakt dit lokale vandværk hurtigst muligt – de fleste har en vagttelefon og svarer hele døgnet. Begræns skaden hvis det er muligt, f.eks. ved at lukke af for vandet hen til ledningsbruddet.

Hvis vandledningens placering giver anledning til spørgsmål, så kontakt dit lokale vandværk.