Risikovurdering og HACCP-principperne

12/03/2015 - Videnporten og Marielyst Vandværk

Risikovurdering og HACCP-principperne
- et vigtigt værktøj til vandværker

Mange vandværker møder krav fra myndigheder om kvalitetssikring efter HACCP-principperne. HACCP står for Hazard Analysis and Critical Control Points og indeholder syv principper. De syv principper sikrer at vandværket kommer hele vejen rundt om en risikovurdering og de eventuelle problemer som skal løses på vandværket. Denne artikel giver et kort indblik i HACCP-principperne.

Med udgangspunkt i principperne i HACCP har Tethys lavet et modul til risikovurdering. Risikovurderingen er klar og overskuelig, så den kan bruges til at danne et billede af vandværkets kontrolpunkter, så de kan rettes, og risikoen for forureninger minimeres. Risikoanalyser og -vurderinger skal være en del af ethvert vandværks ledelsessystem og procedurer for kvalitetssikring. 

Lad os kort gennemgå de 7 HACCP-principper:

  • At identificere farer, der skal forebygges, fjernes eller reduceres til et acceptabelt niveau.

    I henhold til håndbog 5 fra FVD er der tilsvarende syv hovedpunkter på vandværket, vi skal gennemgå for at finde steder, hvor der er risiko for, at vandet kan blive forurenet - altså et kritisk kontrolpunkt eller CCP (Critical Control Point) for nu at bruge forkortelserne i HACCP.

    De 7 hovedpunkter er: Bygninger, Kildeplads, Boringer, Behandlingsanlæg, Beholderanlæg, Udpumpningsanlæg og Ledningsanlæg.

  • At identificere kritiske kontrolpunkter (CCP), der hvor farerne ved produktionen kan være.

    Herunder er nogle eksempler på kritiske kontrolpunkter. Kontrolpunkterne vil dog altid være individuelle for hvert vandværk og vil bero på gennemgangen af vandværkets installationer og komponenter.

    Bygninger: Vinduer, døre, murværk, tagrender, tag, udluftning, elinstallationer, vandinstallationer, tilbageløbssikring, kloak, adgangsforhold (hvem, hvordan, hvornår).

    Kildeplads: Omkringliggende jord, dyrkningsændringer på marker, lokalplaner, beskyttelseszone.

    Boringer: Udluftning, brønd, hus, pumpe, råvandsledning, elinstallationer, ventiler, vandspejl, rengøring, overvågning/alarm.

    Behandlingsanlæg: Beluftning, rislebakker, iltningstrapper, filtre, rengøring.

    Beholderanlæg: Adgangsforhold, udvendige forhold (bygninger, jordforhold, bevoksning), indvendige forhold, (selve beholderen), manuelt tilsyn indvendigt.

    Udpumpningsanlæg: Pumper, trykforøgere, prøvehane, elinstallationer, målere, sektionsbrønde, brandhaner, forbrugertilslutning.

  • Se om der kan og skal etableres kritiske grænser, som bestemmer, hvornår et forhold er acceptabelt, og hvornår det er uacceptabelt.

  • Beslutte hvilke procedurer, der skal til for at overvåge de kritiske kontrolpunkter, og hvornår det skal ske.

  • Beslutte, hvad der skal ske, hvis der er noget galt med kontrolpunktet.

  • Beslutte, hvordan man bedst kan kontrollere ovenstående og sikre at det hele fungerer perfekt.

  • Dokumentere, at vi gør det. Tethys’ tilstandsrapport er egnet til formålet.

Denne artikel giver kun vandværket en kort introduktion til HACCP-principperne – for yderligere information henvises til FVD. Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Neel Ploug Olsen, Marielyst vandværk.